pondělí 10. června 2013

Kefír, podmáslí, kyška a jim podobné mňamky

Miluju mléčné výrobky. Den si bez nich nedokážu představit. Kdyby nebyl příjem bílkovin omezený, tak bych je jedla 5x denně :) Jsem schopná posnídat cottage, posvačit jogurt, do oběda zakomponovat eidam, odpoledne si dát 500ml podmáslí a večer salát se syrovátkovým sýrem. Bohužel to ale nejde a i to je důvod mého zapisování do kalorických tabulek - snažím se si hlídat skladbu jídelníčku, protože to, že jednotlivé potraviny jsou zdravé ještě neznamená, že každá jejich kombinace mi prospěje.

Samozřejmě z pohledu zdravé výživy, hubnutí a celkově zdravého životního stylu platí, že čím přírodnější produkt, tím lepší. Rozhodně vybírejte neochucené varianty, protože ty s příchutí obsahují velké množství cukru a často i různých barviv a aromat. Není nic snazšího než si doma do kysaného výrobku zamixovat jakékoli ovoce a ochutit si ho tím pěkně zdravě sám.

Tekutých mléčných výrobků je celá řada, ale v čem se liší? Trochu se na ně podíváme blíž ;)

Podmáslí neboli kysané podmáslí, šlehané podmáslí
Jedná se o odpadní produkt při výrobě másla, pro kysání se přidává mléko nebo smetana. Obsah mléčných mikroogranismů podle vyhlášky o mléčných výrobcích je minimálně 1 milion na 1 gram.

Acidofilní mléko
K jeho výrobě se používá tzv. acidofilní kultura (Lactobacillus acidophilus), která je prospěšná pro naší střevní mikrofloru. Musí obsahovat minimálně 1 milion acidofilních Lactobacilů na 1 gram.

Kefír
Připravuje se z tzv. kefírových zrn, která se dají sehnat pod názvem Tibetská houba. Kefír se dá připravovat i doma. Lidé ho připravují už odnepaměti a dřív býval perlivý a mírně alkoholický. Průmyslově vyráběný kefír už obsahuje minimální množství alkoholu a oxidu uhličitého. Jeho mikroflóra se skládá z kmenů Leuconostoc, Lactococcus a Aerobacter a navíc také směsi kvasinek rodu Kluyveromyces a Sacharomyces. Dle vyhlášky musí 1 gram kefíru obsahovat nejméně 1 milion bakterií mléčného kvašení a 10 000 kvasinek.

Kefírové mléko
U kefírového mléka jsou parametry trochu méně přísné než u kefíru. Skládá se z kvasinkových kultur rodu Kluyveromyces, Torulopsis nebo Candida valida a kultur bakterií mléčného kvašení. 1 gram kefírové mléka musí obsahovat nejméně 1 milion bakterií mléčného kvašení a 1000 kvasinek.

Kyška, zákys
Jedná se v podstatě jakýkoli výrobek, který vznikl pomocí mléčné kultury. Může to být kultura jogurtová, kefírová nebo, a to nejčastěji, smetanová. Minimální počet bakterií v 1 gramu je jeden milion.

Jogurtové mléko
Jedná se asi o nejméně vhodný výrobek při redukční dietě a zdravém životním stylu. Je to vlastně rozředěný jogurt s obsahem jogurtu minimálně 50 %. Základem je jogurtová kultura, tedy protosymbiotická směs Streptococcus salivarius subsp. thermophilus a Lactobacillus delbrueckii subsp. Bulgaricus. Kromě jogurtu obsahuje kukuřičný škrob, guarovou gumu, smetanu a často také cukr a příchutě. Samozřejmě je to ale pořád dobrá a zdravější svačinka než párek v rohlíku a společně s ovocem nebo kouskem vhodného pečiva příjemně zasytí.

Myslím, že zakysané mléčné výrobky bychom do svého jídelníčku rozhodně měli zařazovat. Mají specifickou chuť, ale i na tu se dá zvyknout a udělat tím něco pro své zažívání.

zdroj informací http://www.vitalia.cz/clanky/zakysane-mlecne-napoje/

5 komentářů:

  1. Já mám zakysané mléčné výrobky moc ráda, hlavně kyšku nebo podmáslí. :P
    Co máš nejraději ty? :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já ujíždím na podmáslí a teď jsem si koupila kyšku a taky je moc dobrá, takže stejné chutě jako ty ;)

      Vymazat
  2. Mléčné výrobky jsem nemĕla už rok, když už si dám, tak Sojade neochucenou.:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. pokud ti nechybí fyzicky ani "psychicky" (=nemáš na ně chuť) tak je to fajn ;) já bez nich nedokážu fungovat :)

      Vymazat
  3. Kysané nápoje jsou zdraví velice prospěšné. Dobře poslouží i při prevenci tzv. civilizačních chorob. Loni jsme publikovali vyčerpávající článek o kefíru včetně návodu na jeho přípravu v domácích podmínkách: http://smoothierecepty.cz/kefir-a-vse-co-o-nem-potrebujete-vedet/

    OdpovědětVymazat